Les xarxes i els serveis de 5G estaran al nostre abast a partir del 2020 i constituiran la columna vertebral de la nostra societat i de la nostra economia. Al Mobile World Congress, la Comissió Europea i l’associació público-privada sobre el 5G (5G-PPP) van explicar la manera com el sector industrial, de la salut, de l’energia, de l’automoció, dels mitjans de comunicació i de l’entreteniment podrien fer servir el 5G per digitalitzar els seus models de negoci i el rendiment que en caldria esperar del 5G perquè l’adoptessin les empreses.

L’associació 5G-PPP, creada per la Comissió Europea el 2013, va aplegar experts del sector de les telecomunicacions i de les tecnologies de la informació (IT) i d’aquelles empreses i organitzacions que tenen més probabilitats de fer servir el 5G, com ara Volkswagen, Volvo, Peugeot, ERTICO, ABB, Bosch o la Unió Europea de Radiodifusió. Els seus coneixements s’han abocat en el nostre llibre blanc, s’hi han especificat els usos potencials del 5G a cada sector de l’economia i s’hi han recollit els requisits tècnics concrets de cadascun d’aquests sectors.

“No només estem intentant de desenvolupar una xarxa de comunicació que connecti a tothom, sinó que més aviat estem creant una eina per implantar l’Internet de les coses que interconnectarà tot el que es pugui interconnectar i fomentarà la innovació. Fer realitat el 5G a tot Europa de cara al 2020 serà fonamental per a sectors econòmics clau com ara l’automoció, la salut o la fabricació digitalitzada. És una gran oportunitat per millorar la competitivitat de la indústria europea”, va declarar el comissari europeu d’Economia i Societat Digitals, Günther H. Oettinger.

Exemples d’ús del 5G que ja estan a punt
El nostre llibre blanc recull un seguit d’exemples ben reals que poden ser realitat el 2020 i que podrien servir de base per establir els requisits d’una estandardització del 5G.

El sector de l’automoció opina que el 5G es podrà fer servir en la conducció col·laborativa automatitzada de manera que milers de vehicles puguin intercanviar informació entre ells en temps real. L’extrema velocitat de la transmissió de dades (baixa latència) de les xarxes 5G permetrà que els cotxes del futur estiguin interconnectats entre ells de manera que el conductor podrà veure la carretera molt més enllà del vehicle que hi té al davant i així evitar accidents.
El sector de la salut considera que el 5G serà molt útil en la gestió hospitalària de les intervencions, en la robòtica quirúrgica, en el seguiment a distància dels malalts i en la medicació intel·ligent; per exemple, el 5G podria millorar la qualitat de les intervencions quirúrgiques fent servir robots; les xarxes 5G de transmissió ultra-ràpida de dades permetran que un robot cirurgià pugui reaccionar immediatament a les instruccions o als moviments d’un cirurgià que estigui realitzant una operació virtual a distància.
Les fàbriques intel·ligents: el 5G podria servir en la supervisió dels processos temporals, en l’automatització, en el control a distància o en les comunicacions de l’empresa; seria fonamental en els processos de fabricació robotitzada, on la detecció d’una incidència demanaria una resposta ultra-ràpida de la xarxa.

El sector energètic: el dia de demà els proveïdors d’energia podrien arribar a equilibrar l’oferta i la demanda si aconseguim incrementar el percentatge d’energia solar i eòlica, sovint impredictible, i fem augmentar el nombre de vehicles elèctrics, la qual cosa també incrementarà una demanda d’energia per definició impredictible.
Els mitjans de comunicació i el sector de l’entreteniment faran servir el 5G en els mitjans de fidelitat ultra-ràpida, en les experiències d’esdeveniments en viu, en els mitjans audiovisuals integrats i immersius, en la producció audiovisual col·laborativa o en els jocs col·laboratius; per exemple, es podria jugar a jocs basats en la realitat virtual entre dos continents o mirar partits de futbol en 3D amb unes lents immersives a la sala d’estar de casa com si estiguessis al camp de futbol.

Requisits d’una estandardització intersectorial del 5G

El nostre llibre blanc destaca els avantatges de crear una xarxa de 5G comuna que pugui fer front a les necessitats específiques dels diversos sectors; econòmicament, crear una xarxa especial per a cada empresa seria molt poc rendible, però el 5G podria posar en comú les necessitats de tota una colla d’empreses i fer la xarxa més assequible; a més, el 5G transformaria les xarxes en plataformes de serveis especialitzats per a les empreses, que serien subministrats pels operadors.
El nostre llibre blanc també recull els requisits mínims que caldria establir a partir de les observacions fetes pels diversos mercats verticals: latència (cal que la transmissió de dades estigui per sota dels 5 ms), fiabilitat (cal que la xarxa estigui operativa com a mínim el 99,999 % del temps), densitat (possibilitat de connectar fins a 100 dispositius/m2) i d’altres especificacions tècniques relacionades amb la banda ampla mòbil, cobertura territorial i poblacional, ampliació de l’espectre de ràdio-freqüència, etc.; tot plegat permetrà establir una normativa general abans del 2020.

Negociacions internacionals
La Comissió farà servir el seu llibre blanc com a referència a l’hora de negociar a nivell internacional ràdio-freqüències i estandarditzacions del 5G. L’objectiu és que hi participin tots els sectors empresarials i que Europa esdevingui una de les primeres regions que desplegui el 5G.

Debats d’alt nivell
En el Mobile World Congress els responsables de la UE faran xerrades sobre la manera com el sector digital pot transformar les nostres vides. Per exemple, el comissari d’Economia i Societat Digitals, Oettinger, parlarà de les necessitats futures de connectivitat amb directius del sector de l’automoció i el vicepresident Ansip parlarà sobre la connectivitat, la identitat electrònica i altres qüestions en un panel sobre mobilitat. .

Rerefons
El mes de desembre del 2013 la Comissió va crear l’associació público-privada del 5G. La UE invertirà 700 milions d’euros fins al 2020 en aquesta associació en el marc del programa Horitzó 2020. Caldrà que la indústria europea multipliqui aquesta inversió almenys per cinc fins arribar per damunt dels 3 milions d’euros. No fa gaire que la Comissió ha fet un pas important per aplanar el camí del 5G a la UE. A començaments de mes, la Comissió va presentar una proposta per coordinar l’ús de la banda dels 700 MHz en els serveis mòbils. Els operadors de telefonia mòbil que facin servir la banda dels 700 MHz hauran de poder oferir banda ampla d’alta velocitat i de més bona qualitat, és a dir, sense interrupcions del servei, als consumidors i abastar àrees molt grans, incloses les zones rurals i els territoris més allunyats. El 5G permetrà que Europa faci un pas endavant per poder oferir velocitats de banda ampla mòbil superiors als 100 Mb/s i atènyer el nivell de les regions líders en banda ampla mòbil de 4G, com ara Corea del Sud o Estats Units. De seguida que disposem pels volts del 2020 de les especificacions tècniques necessàries del 5G i de les tecnologies i dels equipaments associats, els operadors de telefonia mòbil hauran de poder desplegar els seus serveis de 5G. A la revisió de la normativa sobre telecomunicacions de la UE prevista per a finals del 2016 es farà el que calgui per coordinar l’espectre de radio-freqüència a la UE i per incentivar les inversions privades en les xarxes 5G.

 

Font: AMIC / Comissió Europea

Articles relacionats

Manteniment Wordpress

Auditem, optimitzem i et fem un manteniment mensual per només 35€/mes