La Comissió Europea, juntament amb companyies com Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Orange o Thales Alenia Space i altres socis de l’Assocaició Publico-privada 5G han presentat avui la visió europea per a les tecnologies 5G i les infraestructures que al 2020 permetran l’increment massiu de comunicacions sense fil per a persones i màquines.
Es tracta del resultat de 18 mesos de converses en el marc de l’anomenat 5G PPP, una iniciativa que agrupa la Comissió Europea i la indústria tecnològica per entrar en una nova era en el desenvolupament de la xarxa mòbil. La visió de la UE servirà pel debat global que busca arribar a un acord al final del 2015 sobre l’àmbit d’actuació del 5G, els seus principals components tecnològics i el calendari per dur-ho a terme. Les tecnologies i estàndards 5G donaran resposta a l’increment del trànsit de dades i d’internet d’ara fins al 2020, quan es preveu que sigui 30 vegades superior a l’actual. (Més informació sobre el 5G )
La visió d’Europa del 5G al detall
• Factors clau: el 5G no hauria de ser només una evolució de la xarxa de banda ampla mòbil sinó que hauria de permetre la creació d’una nova xarxa i noves capacitats de serveis. Per exemple, hauria de permetre mantenir els usuaris permanentment connectats durant els seus viatges en tren, quan es trobin al mig de grans aglomeracions o en zones molt poc poblades. Això permetria fomentar l’internet de les coses connectant un gran nombre de sensors.
• Principis de disseny: la infraestructura 5G hauria de ser flexible i s’hauria de poder adaptar ràpidament a un gran varietat de demandes. Hauria d’estar dissenyada per ser una tecnologia expansible i sostenible.
• Elemens tecnològics clau: la xarxa 5G hauria de comprendre solucions per via satèl·lit, cel·lular i òptica. Hauria de basar-se en les tecnologies emergents com per exemple el Software Defined Networking (SDN),el Network Functions Virtualization (NFV), el Mobile Edge Computing (MEC) i el Fog Computing (FC)
• Consideracions d’espectre: les xarxes 5G necessitaran centenars de MHz i molts GHz per proporcionar una molt alta capacitat global al sistema. S’haurien de considerar freqüències per sobre dels 6Hz. El manteniment d’un entorn normatiu i de gestió de l’espectre estables és bàsic per aconseguir inversions a llarg termini.
• Calendari: la majoria d’operadors europeus preveuen que la comercialització del 5G serà possible entre el 2020 i el 2025.
Rerefons
La visió sobre el 5G ha estat escrita per membres de l’Associació d’Infraestructura per al 5G, la part privada de l’Associació Publico Privada per al 5G. Aquesta Associació es va llançar al desembre del 2013 i és un acord entre la Comissió europea i la indústria tecnològica. El paper de la comissió consisteix, sobretot, en donar suport als esforços en recerca mentre que el del sector privat se centra en el lideratge per definir l’estratègia industrial. Els 700 milions d’euros que la Comissió hi ha destinat a través del programa Horizon 2020 es veuran complementats per un mínim de 3.500 milions que aportarà la indústria europea.
Una visió global sobre el 5G aplanarà el camí per als debats sobre els estàndards previstos pel 2016 sota el lideratge del 3GPP standardisation body. Això també ajudarà els governs nacionals a desenvolupar regulació i polítiques sobre l’espectre a les Conferències Mundials de Ràdiocoumnicacions del 2015 i 2019.
La inversió de la UE en 5G val la pena
Alguns dels avenços tecnològics duts a terme per projectes finançats amb fons europeus com METIS, 5GNOW, iJOIN, MIWEBA, CREW, EVARILOS també es poden veure al Mobile World Congress de Barcelona, a l’estand de la Comissió ubicat al hall número 8. Aquests són els fruits dels 50 milions d’inversió que van donar el tret de sortida a la recerca sobre el 5G a Europa i de l’esforç compartit per assumir riscos a llarg termini entre la indústria i el món acadèmic. Una nova onada de projectes sobre el 5G valorats en 125 milions d’euros d’inversió de la UE s’anunciaran aquest més i es llançaran el proper juliol. Es tracta d’una part del total de 700 milions d’euros destinats per la Comissió fins al 2020 en aquesta tecnologia.
La Comissió va signar un acord per cooperar amb Corea del Sud en el 5G el juny del 2014 i està treballant per signar acords semblants amb altres països.
La Comissió Europea ja està establint les bases legislatives i tècniques per a la introducció del 5G. A través de la proposta del Mercat Únic de les Telecomunicacions, que actualment s’està debatent al Consell Europea i el proper paquet per un Mercat Digital Únic, la Comissió vol desenvolupar un enfoc comú per a la gestió de l’espectre radioelèctric a tot Europa.
Font: AMIC / Comissió Europea
Foto: future.agenda / Foter / CC BY-NC-SA